DDD zonnewijzerfietstocht 10 juli 2018

In Dorpskrant Tricht van afgelopen april was het al te lezen: Zonnewijzerroute Geldermalsen is uitgebreid. In Gellicum werd op 25 maart 2018 de zesde zonnewijzer van de route onthuld aan de toren van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk. Een zonnewijzer van leisteen die dagelijks de hoogste stand van de zon aangeeft. Met het verschijnsel wat daarmee optreedt kan iedereen zijn eigen geboortedatum aflezen. Twee jaar eerder, in mei 2016, werd in Acquoy al een restauratieproject afgerond van een zonnewijzer uit 1761. Een bijzonder stuk erfgoed.
Uitleg
Reden te meer om weer een DDD-fietstocht te organiseren. Karine van Drunen en Astrid van der Werff zullen uitleg geven over wat er te zien is op beide zonnewijzers. Wat is bijvoorbeeld de betekenis van de Latijnse tekst, van de kleur blauw, de achtpuntige ster? Hoe lees je de tijd af: met licht of schaduw? En waarom komt deze tijd niet overeen met onze horlogetijd? Welke gegevens heb je nodig om een zonnewijzer te berekenen? Wat komt er allemaal kijken bij een restauratieproces en welke vakmensen uit de regio hebben er allemaal aan meegewerkt? Al deze vragen komen aan de orde.
Fiets dan wel auto
Het is de bedoeling om zoveel mogelijk met de fiets te gaan. We vertrekken om 19.00 uur bij het Dorpshuis Tricht. De route is ± 30 kilometer. Wilt u om welke reden dan ook liever met de auto komen of met iemand meerijden? Geen probleem! Vertrek is dan 19.30 uur vanaf het Dorpshuis. U krijgt de route en de adressen mee.
Aanmelden
Voor opgave kunt u mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Geef hierbij gelijk even aan of u per fiets of auto komt. Gaat u met de auto, heeft u dan nog plaatsen voor mensen die mee willen rijden?