DDD-tocht Tricht geslaagd

     

Op dinsdag 10 juli 2018 werd de DDD-fietstocht gehouden. Er was een goede opkomst. We reden dit keer naar de laatste nieuwe zonnewijzers uit onze route. Eerst naar Gellicum, waar we een drankje kregen en daarna naar Acquoy. Het was een prachtige zomeravond. De bezemwagen vergezelde ons en sloot zoveel mogelijk op de fietsroute aan.

Een kleine impressie:

       

DDD zonnewijzerfietstocht 10 juli 2018

In Dorpskrant Tricht van afgelopen april was het al te lezen: Zonnewijzerroute Geldermalsen is uitgebreid. In Gellicum werd op 25 maart 2018 de zesde zonnewijzer van de route onthuld aan de toren van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk. Een zonnewijzer van leisteen die dagelijks de hoogste stand van de zon aangeeft. Met het verschijnsel wat daarmee optreedt kan iedereen zijn eigen geboortedatum aflezen. Twee jaar eerder, in mei 2016, werd in Acquoy al een restauratieproject afgerond van een zonnewijzer uit 1761. Een bijzonder stuk erfgoed.
Uitleg
Reden te meer om weer een DDD-fietstocht te organiseren. Karine van Drunen en Astrid van der Werff zullen uitleg geven over wat er te zien is op beide zonnewijzers. Wat is bijvoorbeeld de betekenis van de Latijnse tekst, van de kleur blauw, de achtpuntige ster? Hoe lees je de tijd af: met licht of schaduw? En waarom komt deze tijd niet overeen met onze horlogetijd? Welke gegevens heb je nodig om een zonnewijzer te berekenen? Wat komt er allemaal kijken bij een restauratieproces en welke vakmensen uit de regio hebben er allemaal aan meegewerkt? Al deze vragen komen aan de orde.
Fiets dan wel auto
Het is de bedoeling om zoveel mogelijk met de fiets te gaan. We vertrekken om 19.00 uur bij het Dorpshuis Tricht. De route is ± 30 kilometer. Wilt u om welke reden dan ook liever met de auto komen of met iemand meerijden? Geen probleem! Vertrek is dan 19.30 uur vanaf het Dorpshuis. U krijgt de route en de adressen mee.
Aanmelden
Voor opgave kunt u mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Geef hierbij gelijk even aan of u per fiets of auto komt. Gaat u met de auto, heeft u dan nog plaatsen voor mensen die mee willen rijden?

Excursie 23 juni 2018 naar Ans

Op zaterdagmiddag 23 juni jl. heeft de Zonnewijzerkring haar jaarlijkse excursie gehad.
Dit keer ging het naar het depot van het Musée de la Vie Wallonie in Ans (België).
Na een overheerlijke lunch volgde de presentatie over een gedeelte van de 'Elskamp Collectie' (625 zonnewijzers). Middels uitleg in woord en beeld over de pakweg 25 geselecteerde originele zonnewijzers werden we onder de deskundige leiding van Frans Maes meegezogen in de wereld van zonnewijzers. Alle soorten en vormen van zonnewijzers werden besproken en bekeken, zij waren allen representatief voor de soorten zonnewijzers in de periode waarin zij gemaakt werden. De visuele presentatie, de originele stukken én de uitleg, was in een woord... 'uniek'! Kortom, een meer dan geslaagde excursie!

Onthulling zonnewijzer Gellicum

De door wethouder Wiendels onthulde zonnewijzer is uitgevoerd in leisteen die mooi afsteekt tegen de roodbruine kerkmuur.

Rita Boer Rookhuiszen-de Joode

NU OOK ZONNETIJD IN GELLICUM

26-03-2018, 20:17 | Van de redactie

GELLICUM – De zon verstopte zich achter de wolken tijdens de onthulling van de zesde zonnewijzer van de Zonnewijzerroute Geldermalsen in Gellicum, het kleinste dorp van de gemeente Geldermalsen. Voor het onthullingscomité, bestaande uit Astrid van de Werff uit Tricht en Karine van Drunen uit Deil, de makers en alle belangstellenden die zondagmiddag 25 maart bij de onthulling aan de voet van de toren van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk stonden maakte dit de feestvreugde er niet minder om. Dat de zonnewijzer de juiste tijd zou aangeven, daar twijfelde niemand aan.

Hoewel het zondag officieel 'zomertijd' is geworden, geeft de zonnewijzer van Gellicum niet die tijd aan. ,,Hij geeft de exacte zonnetijd voor Gellicum aan,'' aldus Astrid van de Werff in haar toelichting op het ontwerp van de zonnewijzer. "Net zoals dat in het verleden overal het geval was. Tot ver in de 19e eeuw waren uurwerken nog niet zo betrouwbaar en werden zonnewijzers gebruikt om de klokken regelmatig weer op de juiste tijd te zetten.'' Vaak hingen deze zonnewijzers aan de zuid of zuidwestkant van een kerk, of aan de kerktoren zelf, zoals nu ook weer in Gellicum. In het ontwerp probeert de Zonnewijzerroute de historie van de kerk met het aangebouwde Rechthuis te doen herleven. In een speciale folder wordt hier uitleg over gegeven.

Het ontwerpen en maken van een zonnewijzer is precisiewerk. ,"Zonder de kennis en het vakmanschap van bijvoorbeeld de firma van Luijn Natuursteen uit Tiel was het niet gelukt. We boffen ontzettend met zulke vaklui in onze regio,'' aldus Van der Werff die zelf het vergulden van lijnen op de zonnewijzer voor haar rekening nam. Cor van Dijk uit Acquoy maakte de schaduwwerper.

De Zonnewijzerroute werd in 2009 opgericht en won dat jaar de actie ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het Nieuwsblad Geldermalsen. Daarmee kwam een eerste startkapitaal beschikbaar wat later aangevuld werd met grote en kleinere sponsoren. Er waren al zonnewijzers in Tricht, Geldermalsen, Deil, Beesd en Acquoy gerealiseerd. De zonnewijzer in Gellicum werd mogelijk dankzij giften van Rabobank West Betuwe, de Stichting Jan Nieuwenhuyzen, het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en vanuit het leefbaarheidsbudget van de gemeente Geldermalsen. Het was dan ook wethouder van cultuur Niko Wiendels die samen met Karine van Drunen de officiële onthullingshandeling verrichtte.

www.zonnewijzerroutegeldermalsen.nl 

Excursie Zonnewijzerkring naar Oud-Zuylen op 8 juli 2017

Op zaterdag 8 juli 2017 was de jaarlijkse excursie van de Zonnewijzerkring Nederland. Dit keer gingen we naar Huize Zuylenburgh in Oud-Zuylen, waar een planetarium in is gevestigd. Naast het Planetarium konden we een bijzondere collectie zonnewijzers zien en de hele verzameling die de eiganaar van dit pand bijeengebracht heeft. 

          

Ook brachten we een bezoek aan het Slot Zuylen. Het was weer een geweldige dag.