Archief

Excursie Antwerpen/Rupelmonde

Op 5 juli 2014 namen we deel aan de jaarlijkse excursie van de Zonnewijzerkring Nederland. Dit keer ging de reis naar België. Allereerst naar Antwerpen waar we het Rubenshuis bezochten en onderstaande mooie tafelzonnewijzer te zien is. Dit is de oudst bekende zonnewijzer in Vlaanderen gemaakt door Jacob De Succa (1601). Na afloop van de excursie werd deze zonnewijzer uitgebreid nader toegelicht door Willy Leenders. Wilt u deze presentatie nalezen dan is deze te vinden op: www.wijzerweb.be/rubenshuis.html  

                    

Na de lunch een korte wandeling naar de "Onze Lieve Vrouwe Kathedraal" om de middaglijn van Adolphe Quetelet (1796-1874) te gaan bewonderen.

   lieve vrouwekerk p7050503klein    

Daarna met de bus voor een bezoekje aan Rupelmonde waar we onder deskundige leiding van Willy Leenders en Frans Maes werden rondgeleid langs verschillende zonnewijzers die daar te bezichtigen zijn. Het was een zeer geslaagde dag.

         

 

DDD zonnewijzerfietstocht geslaagd

De extra DDD-avond van het dorpshuis in Tricht die Astrid van der Werff organiseerde op donderdag 26 juni 2014 middels een fietstocht langs de 4 reeds gerealiseerde zonnewijzers, was een groot succes. Rond de 30 personen kwamen op de uitnodiging af. Bij iedere zonnewijzer werd stilgestaan en uitleg gegeven aan de symobliek en werking ervan. Hieronder een impressie van deze activiteit.

    

    

AH van Doorn kaartenaktie

In het verzamelboek 'Ontdek Geldermalsen' een initiatief van de Albert Heijn van Doorn in Geldermalsen ontdekten we dat op kaart nr. 64 de zonnewijzer op de markt van Geldermalsen staat afgebeeld (Auteur: Louis van Oort, fotograaf Ab Donker). Inmiddels hebben we deze kaart in ons bezit (zie foto hieronder).