Ingezonden foto’s van zonnewijzers in binnen- en buitenland. Dank voor het mailen!
Marion Glass was in Xerta (Oost-Spanje) en kwam onderstaande zonnewijzer tegen (januari 2025):

Op de zonnewijzer is te zien dat het ca. 12.00 uur in de middag is. Bij het cijfer 12 zie je een lichtpuntje dat ontstaat doordat er een gaatje in de schaduwband erboven is aangebracht, waar de zon door schijnt. Als het gaatje geheel verlicht is, is het exact twaalf uur.
Ook Rene was in Spanje en wel in Pinos Puente gelegen net boven Granada. Zij spotte onderstaande zonnewijzers (januari 2025):


Jaap Ruiter signaleerde onderstaande zonnewijzers in Passau en Weissenkirche (juli 2023):

Passau


En deze fotografeerde hij in Grein (Oostenrijk):




Onderstaande foto’s zijn op 3-6-2023 gemaakt door Fred Dekker uit Tricht. Het was een zeer zonnige, warme dag☀️ Het is de zonnewijzer aan de west afwijkende zuidmuur van het Emmausklooster van de Kapucijnen in het Noord-Brabantse Velp. Het klooster heeft nog een zonnewijzer in dezelfde stijl aan de oostkant. De tekst op de zonnewijzer is een chronogram:
HET GELUKKIGST WAARLIJK ZAL HIJ ZIJN DIE VOOR ZIJN GOD HEEFT WILLEN LEVEN HIER BENEDEN
I = 1, IJ = 2, V/U = 5, W = 10, L = 50, D = 500
In dit chronogram maken de letters samen een getal van 1847. Het jaar waarin de zonnewijzer is gemaakt. Dat jaartal is ook op de zonnewijzer geschilderd.


In juni 2022 kwam Karine van Drunen tijdens een excursie op het Landgoed Mariënwaerdt in Beesd deze prachtige zonnewijzer tegen. Hij staat in de groentetuin naast het gele zomerhuisje. Zo konden de hoveniers tijdens hun werk zien hoe laat het was zonder een horloge te hoeven dragen.


In het Wildspark van Johannesburg is deze zonnewijzer te vinden (sept. 2021).

Karine van Drunen maakte tijdens haar fietstocht onderstaande opnames in Malchin (Duitsland, sept. 2019):





In juli 2019 werd deze foto genomen in het Rockefeller Center van New York (Amerika).

Ramon van de Ven was medio november 2018 op een Antiekmarkt in Florence en ontdekte deze leuke zonnewijzers:

En eind november 2018 kwam hij in Maser (Italië) bij Villa Barbaro:


Bep Wolvenkamp uit Tricht stuurde ons onderstaande foto’s (september 2018) van de archeologische vindplaats Dolmenes de Antequera in Antequera, Spanje:




Ramon van de Ven maakte onderstaande foto’s in september 2018: Edificio della Meridiana, Villa Borghese, Viale Due Sarcofaghi, Rome, Italië


Marga Robesin was in Zaltbommel op het kerkplein in augustus 2018:


Maarten Minjon was dit jaar in Rabat, Marokko (april 2018):

Hans van Drunen stuurde in maart 2018 een foto uit Valencia. Hij noemde het een ‘eigentijdse zonneklok’.


Max Wiringa stuurde ons een foto van een zonnewijzer die hij in september 2017 in het museum in Leuven gespot heeft. U kunt een kijkje nemen in het museum via bijgaande link: https://www.mleuven.be/nl/content/home

Peter en Ria Hoek (oktober 2017) stuurden ons een aantal foto’s van hun vakantie in Bretagne (Frankrijk). Als eerste is de Eglise Notre Dame de Croas-Batz.


En dit is Noord-Oost Bretagne.


Max Wiringa (mei 2017) stuurde ons deze foto van een zonnewijzer aan het Forte Belvedere in Florence.

Anneke Karels (april 2017) fotografeerde een zonnewijzer op een plein bij de Tower in Londen.

Marga Robesin (april 2017) stuurde ons enkele foto’s uit Laás in Frankrijk. De onderste twee zijn een herderszonnewijzer met uitleg.




Vivien en Gerard van der Laak (mei 2017) waren op kasteel Doornenburg en zagen onderstaande zonnewijzer. In Duitsland kwamen ze een mooie poort tegen in Sankt Thomas met daarop een verticaal geschilderde zonnewijzer (zie foto rechts).


Rob van der Werff (april 2017) was op Texel aan het strandjutten en vond onderstaand exemplaar.

Ramon van der Ven (mei 2017) mailde ons onderstaande foto’s vanuit Florence. De zonnewijzer met boekvorm heeft hij genomen van een etalage van een hotel in Florence. De twee rechtse foto’s zijn verticale zonnewijzers aan het Europees Instituut in Florence.



Max Wiringa fotografeerde (mei 2017) een mooie zonnewijzer. Deze bevindt zich in Parco Mediceo bij Villa Demidoff in Pratolino. De zonnewijzer is ontworpen door Marco Nereo Rotelli. De wijzerplaat is van blauw glas. Het woord ‘vrede’ is er in drie talen in verwerkt. In de poolstijl is een gedicht te lezen van Mario Luzi.

Charles Füss legde (augustus 2016) de volgende foto’s in Bredevoort op de gevoelige plaat.


Het Ambtshuis is tegenwoordig een woonzorgcomplex. Voorheen stond hier een ambtelijk gebouw, een soort stadhuis. Dit was verwoest en herbouwd na de kruittorenramp van 1699. Dit jaartal staat op de zonnewijzer. Volgens Wikipedia is de zonnewijzer een replica van de historische zonnewijzer.
In de Gelderlander van 13-09-2013 staat dat die ochtend deze zonnewijzer is geplaatst: “De zonnewijzer is een replica van de oude zonnewijzer die in het Ambtshuis van Bredevoort aan de muur hing. Het Ambtshuis werd rond 1700 gebouwd en is in 1962 gesloopt. Op dezelfde plek staat nu een woonzorgcomplex. Daar hangt de zonnewijzer nu aan de gevel. De oude zonnewijzer is overigens ook nog steeds te bewonderen. Deze is aan het zonlicht onttrokken en hangt binnen. De nieuwe zonnewijzer is vrijdagochtend ophangen en geeft de zomertijd aan.”


Dhr. en Mevr. de Koe (juli 2016) uit Deil fotografeerden volgende foto’s in het Vigolandspark in Oslo. In het park staan ruim 200 beelden van de beeldhouwer Gustav Vogeland. Op het voetstuk van de zonnewijzer staan tekens van de dierenriem.


Hans van Drunen stuurde ons oktober 2015 onderstaande foto’s van een zonnewijzer op de kapel van het Jachtslot in Stupinigi in Italië.

In 1729 krijgt Filippo Juvarra de opdracht om voor Vittorio Amadeo II een jachtslot te bouwen aan de rand van de stad. Het slot Stupinigi is één van vele buitenverblijven die voor de hertogen van Savoy in een ring rondom Turijn zijn gebouwd. Met dit project toont de architect zijn vermogen om de ruimte te manipuleren en in te passen in de hele omgeving van het jachtslot. Stupinigi is opgevat als een elegant jachtslot, waarvan de verschillende delen zijn gearrangeerd rondom een centraal gelegen feestzaal. Grote ramen zorgen voor een heldere verlichting van de ruimte. Vier diagonaal uitspringende vleugels symboliseren het begin van de jachtroutes. Een lange, rechte weg, waarlangs systematisch boerderijen zijn geplaatst, verbindt Stupinigi met de stad: deze zichtlijn maakt integraal deel uit van het hele project en betrekt de hele omgeving op het gebouw. Alle bebouwing op het terrein is qua vorm, grootte en materiaal zo samengesteld en gesitueerd dat de blik gericht wordt op het hoofdgebouw als bekroning van het hele complex. De thema’s van de jacht en de toewijding aan de godin Diana worden verbeeld in sculpturen en schilderingen in en om het gebouw. Al met al is Stupinigi een karakteristiek voorbeeld van barokke Gesamtkunst. Na zijn dood is het plan van Juvarra getrouw uitgevoerd door B. Alfieri.

Dhr. en Mevr. de Koe uit Deil fotografeerden in mei 2015 onderstaande pleinzonnewijzer in Litouwen. De zonnewijzer ligt op het hoogste duin bij Nida. Dit ligt helemaal in het westen aan de kust op de Koerse Schoorwal.

Anneke Karels stuurde ons (aug.2015) onderstaande zonnewijzer die bevestigd is aan de muur van de Abbaye Maritime de Beauport, Paimpol in Bretagne.

Van Gerdien van Spaandonk (juli 2015) ontvingen we onderstaande foto uit het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Hans van Drunen stuurde (aug.2014) onderstaande foto’s uit Oostenrijk. De eerste bevindt zich aan de muur van een kapel in Hohensalzburg.


en de tweede aan de muur van de kerk van de Heilige Geest in Klagenfurt:


Onderstaande foto’s werden ons gestuurd door Nele Sieg uit Oostenrijk (sept. 2014). De zonnewijzer staat op de helling van de berg ‘Elfer’ in Neustift in het Stubaital.
Dit is de link van een Youtube filmpje over de zonnewijzer: https://www.youtube.com/watch?v=uNslXf0FvsU



Marga Robesin stuurde ons onderstaande foto’s van een equatoriale zonnewijzer die in de tuin staat van Landgoed Vollenhoven in De Bilt:



Maarten Minjon heeft onderstaande foto gemaakt in het Mausoleum ‘Moulay Ismaïl’ te Meknes in Marokko.

Deze foto van is Gerard en Vivien de Laak is gemaakt in Ürzig, in de buurt van Cochem aan de Moezel (Duitsland). Genomen vanaf de rondvaartboot. De Sonnenuhr ligt ongeveer t/o camping Erden te Erden. Voor meer informatie over deze zonnewijzer, kijk op http://www.alter-klosterhof.de/Sonnenuhr_Urzig/sonnenuhr_urzig.html .

Onderstaande foto’s kregen we van Dhr. Rob Rutten. Deze zonnewijzer staat voor het gebouw van NAOJ = National Astronomical Observatory of Japan, http://www.nao.ac.jp/en/, in een voorstad van Tokyo. Met een grafiek van de tijdsvereffening (waarom het nu ’s morgens niet eerder licht wordt maar ’s middags gelukkig al wel later donker).



Mevr. Jenny Udo heeft onderstaande zonnewijzer in haar tuin staan aan de Kuipershof in Geldermalsen. Het is een ode aan het scheepvaartbedrijf dat ze vroeger samen met haar man gehad heeft.


Marga Robesin fotografeerde deze zonnewijzer tijdens een bezoekje aan Amsterdam. Architect Prins kreeg deze zonnewijzer aangeboden door zijn personeel toen ze in 1993 dit pand aan de Reguliersgracht 92 betrokken.


Paul Robesin fotografeerde onderstaande zonnewijzer in Frankrijk (september 2012).De foto is gemaakt in de Aude op een wijngoed langs de Chemins des Cathares. Op het wijngoed hebben ze een themawandelpad met verschillende zonnewijzers over de relativiteit van onze tijd.

Marga Robesin mailde ons deze foto uit Barcelona (augustus 2012)


Astrid van der Werff heeft deze zomer de volgende zonnewijzer gefotografeerd in Monte Oliveto Maggiore in Italië (juli 2012).


En deze in Talente vlakbij Firenze (juli 2012)


Hans van Drunen mailde onderstaande zonnewijzer uit Venetië (oktober 2011). Het bijzondere is dat deze “Etnatijd” aangeeft. Etnatijd is alleen in Italië bekend en verwijst naar de 15 graden Oost meridiaan. Deze meridiaan loopt toevallig dwars door de Etna krater, de Siciliaanse vulkaan. Aldus wordt deze meridiaan soms Etna meridiaan genoemd.


Gerdien van Spaandonk stuurde ons deze zonnewijzers uit Haarlem (september 2011): een in de buurt van de Bakenesserkerk en een hangt in een hofje. Het is mogelijk om een hofjeswandeling te maken in Haarlem.


Charles Füss ontdekte in Jelena Gora in Polen de volgende zonnewijzer (augustus 2011):


Carolien v.d. Meij heeft deze zonnewijzer in het Archeon ontdekt (zomer 2010):

Anneke Karels fotografeerde de zonnewijzer in de Prinsenhof in Groningen (zomer 2010):
