Impressie van de onthulling op 25 maart 2018
Op 25 maart 2018 was het dan zover: de onthulling van de zonnewijzer in Gellicum.
Hieronder volgt een impressie van deze dag. Astrid gaf een korte inleiding over hoe de zonnewijzer tot stand is gekomen. Daarna liepen we in optocht achter trommelaar Gerrit aan naar de toren. Wethouder Niko Wiendels onthulde de zonnewijzer met hulp van Karine. Tijdens het gezellig samenzijn liet Michiel van Luijn zien hoe je leisteen kunt splijten en mocht eenieder het zelf uitproberen.






Artikel Gellicum in Zon en Tijd 2018.3

In het laatste bulletin nr.127 van november 2018 van de Zonnewijzerkring stond het artikel van Gellicum op de voorpagina. Trots zijn we dat we hier een plaats hebben gekregen. Wil je het hele artikel lezen, klik dan op onderstaande link:
Onthulling informatiebord 8 september 2018
Op zaterdag 8 september is tijdens de Open Monumenten Dag het informatiebord bij de zonnewijzer van Gellicum onthuld. Annemieke Gerris, dorpsambtenaar van Gellicum heeft samen mer Dhr. Derksen van Stichting Jan Nieuwenhuizen het bord onthuld.


De zonnewijzer van Gellicum wordt opgehangen
Maandag 19 maart 2018 was het eindelijk zover. De zonnewijzer van Gellicum werd opgehangen. Met veel precisie werd door de Fa. Van Luijn de leisteen zonnewijzer aan de muur bevestigd.


Nu maar hopen dat het a.s. zondag tijdens de onthulling ook een beetje mooi weer is. Vandaag scheen de zon, maar het was bitter koud met een ijzige oostenwind.
Onthulling zonnewijzer Gellicum

De door wethouder Wiendels onthulde zonnewijzer is uitgevoerd in leisteen die mooi afsteekt tegen de roodbruine kerkmuur.
Rita Boer Rookhuiszen-de Joode
NU OOK ZONNETIJD IN GELLICUM
26-03-2018, 20:17 | Van de redactie
GELLICUM – De zon verstopte zich achter de wolken tijdens de onthulling van de zesde zonnewijzer van de Zonnewijzerroute Geldermalsen in Gellicum, het kleinste dorp van de gemeente Geldermalsen. Voor het onthullingscomité, bestaande uit Astrid van de Werff uit Tricht en Karine van Drunen uit Deil, de makers en alle belangstellenden die zondagmiddag 25 maart bij de onthulling aan de voet van de toren van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk stonden maakte dit de feestvreugde er niet minder om. Dat de zonnewijzer de juiste tijd zou aangeven, daar twijfelde niemand aan.
Hoewel het zondag officieel ‘zomertijd’ is geworden, geeft de zonnewijzer van Gellicum niet die tijd aan. ,,Hij geeft de exacte zonnetijd voor Gellicum aan,” aldus Astrid van de Werff in haar toelichting op het ontwerp van de zonnewijzer. “Net zoals dat in het verleden overal het geval was. Tot ver in de 19e eeuw waren uurwerken nog niet zo betrouwbaar en werden zonnewijzers gebruikt om de klokken regelmatig weer op de juiste tijd te zetten.” Vaak hingen deze zonnewijzers aan de zuid of zuidwestkant van een kerk, of aan de kerktoren zelf, zoals nu ook weer in Gellicum. In het ontwerp probeert de Zonnewijzerroute de historie van de kerk met het aangebouwde Rechthuis te doen herleven. In een speciale folder wordt hier uitleg over gegeven.
Het ontwerpen en maken van een zonnewijzer is precisiewerk. ,”Zonder de kennis en het vakmanschap van bijvoorbeeld de firma van Luijn Natuursteen uit Tiel was het niet gelukt. We boffen ontzettend met zulke vaklui in onze regio,” aldus Van der Werff die zelf het vergulden van lijnen op de zonnewijzer voor haar rekening nam. Cor van Dijk uit Acquoy maakte de schaduwwerper.
De Zonnewijzerroute werd in 2009 opgericht en won dat jaar de actie ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het Nieuwsblad Geldermalsen. Daarmee kwam een eerste startkapitaal beschikbaar wat later aangevuld werd met grote en kleinere sponsoren. Er waren al zonnewijzers in Tricht, Geldermalsen, Deil, Beesd en Acquoy gerealiseerd. De zonnewijzer in Gellicum werd mogelijk dankzij giften van Rabobank West Betuwe, de Stichting Jan Nieuwenhuyzen, het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en vanuit het leefbaarheidsbudget van de gemeente Geldermalsen. Het was dan ook wethouder van cultuur Niko Wiendels die samen met Karine van Drunen de officiële onthullingshandeling verrichtte.
www.zonnewijzerroutegeldermalsen.nl
Leisteen wordt gekliefd
Vakkundig en met veel zorg werd door de Fa. van Luijn op 23 november 2017 de uitgezochte leisteen gekliefd in de werkplaats. Het was een spannend moment.

Op onderstaand filmpje kun je zien hoe het splijten in zijn werk gaat.
Zoeken tussen de leisteen
Op 6 juni 2017 hebben we bij de Fa. van Luijn een prachtige partij Welsh leisteen zien liggen. Daar gaan we een stuk van uitkiezen voor de zonnewijzer van Gellicum. Welke zal het worden?


Overleg met Fa. Van Luijn

Op 21 november 2017 kwamen we met de steenhouwer Fa. van Luijn in Tiel bij elkaar om het ontwerp te bespreken.
Overleg zonnewijzer Gellicum
Vrijwel iedere week hebben we overleg over de nieuw te ontwerpen zonnewijzer in Gellicum. Op 1 december 2017 kwamen we bij elkaar bij Cor van Dijk, beeldend kunstenaar uit Acquoy, die de schaduwwerper gaat maken. Ook voor Acquoy heeft hij de schaduwwerper gemaakt.

Ontwerp wordt voorgelegd
Het ontwerp is dinsdag 11 juli 2017 voorgelegd aan Paul van Mook, historicus uit Gellicum.

Welsh leisteen in Tiel
Dinsdag 6 juni hebben we bij Fa. Van Luijn in Tiel prachtige Welsh-leistenen gezien. Zal een van de stukken voor de zonnewijzer van Gellicum worden?

Cheque ontvangen van Rabobank West-Betuwe
Dinsdag 6 juni 2017 werd door medewerkers van de Rabobank West-Betuwe aan ons een cheque overhandigd. We zijn blij met het bedrag wat we ontvangen hebben. Dankzij onze trouwe stemmers kunnen we weer verder met onze plannen voor een zonnewijzer voor Gellicum.
