Meteren activiteiten

In maart 2024 is een grote levering van Belgisch hardsteen afgeleverd bij Fa. van Luijn in Tiel.

Het archeologiepark in de nieuwbouwwijk De Plantage in Meteren

Dinsdag 27 februari 2024

Het archeologiepark in de nieuwbouwwijk De Plantage in Meteren

Voor erfgoed van de maand februari, heeft onze collega iets geschreven over archeologiepark nieuwbouwwijk De Plantage in Meteren. In de wijk wordt sinds 2013 namelijk al druk gebouwd. In 2030 moeten er maar liefst 1500 woningen staan. Daarmee is het de grootste nieuwbouwwijk van Rivierenland. Nu ongeveer de helft van de wijk is gerealiseerd en het college december vorig jaar het inrichtingsplan heeft goedgekeurd, begint gemeente West Betuwe binnenkort met de aanleg van het archeologiepark op de hoek van de Rijksstraatweg en de Blankertseweg. De locatie van het park is niet zonder reden gekozen.

Een rijke vindplaats

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen als je over de Blankertseweg fietst, maar onder het strak gemaaide grasveld gaan duizenden jaren historie schuil. Voor een deel was dat al bekend uit de overlevering. Een groot deel kwam pas aan het licht toen archeologen in 2010 voorafgaand aan de nieuwbouw grootschalig onderzoek deden. In het uiterste zuidwestelijke puntje, pal tegen de Rijksstraatweg, lag meteen de grootste en meest rijke vindplaats van de Plantage.

Veel begravingen

De oudste bewoningssporen daar gaan terug tot de nieuwe steentijd: het gaat om een tijdelijk jachtkampje tussen 4000 en 3500 voor Christus. Bewijs daarvoor zijn een gave vuurstenen pijlpunt en een paar vuurstenen werktuigen, naast wat aardewerkresten. Ruim 2400 jaar later is er een vrouw begraven binnen een greppeltje. Er was weinig van haar over. Weer 400 jaar later zijn we aangekomen in het midden van de ijzertijd en is dit gebied gebruikt als grafveld. Er zijn 44 crematiesgraven met bijna 60 verschillende menselijke resten gedocumenteerd. Vaak werd ook vee mee verbrand. IJzertijd crematiegraven blinken zelden uit door grafgiften die zijn meegegeven aan de doden. In de Plantage is dat niet anders. In een paar kuilen was een aardenwerken pot of kommetje meegegeven.

Meta

De meest bijzondere vondst is het graf van een vrouw die ongeveer 600 voor Christus begraven werd. Ze was tussen de 30 en 40 jaar oud toen ze stierf. Ze lag gestrekt op haar rug. Vanwege de positie van de botten en het ontbreken van een grafkist, moet ze lange tijd in een open kuil hebben gelegen, gewikkeld in een doek. Was dit ‘alles’ geweest dan hadden we ons haar vast niet herinnerd. Omdat ze zo uniek is, kennen we haar nu als Meta (van Meteren). Ze droeg namelijk een, voor die tijd, verfijnd en ongetwijfeld kostbaar oorsieraard. Het bestaat uit zeven koperen ringetjes met daaraan barnstenen kralen. Ze moeten vanwege de slijtagesporen als oorbellen zijn gedragen. Om een van haar armen droeg ze, een met strepen versierde, koperen armband.

Huis Meteren

Van de genoemde vindplaatsen is niets meer over. Die zijn helemaal opgegraven. Dat geldt niet voor de resten in het archeologiepark. Tot 1907 stond hier, voordat het gesloopt werd, Huis Meteren. De inrichting van het park is voor het belangrijkste deel geïnspireerd op dit historische huis. Omdat het nog niet is opgegraven, komt alle informatie uit historische bronnen, verschillende kaarten en afbeeldingen en een weerstandsonderzoek.

De eerste echte vermelding van Huis Meteren is rond 1400. Daarvoor, halverwege de 13de eeuw, is sprake van een ‘curtis de Meteren’ oftewel: een centraal hof (de curtis) met kleinere boerderijen (mansi) eromheen. Er wordt aangenomen dat de curtis de plek is van het latere Huis Meteren.

Het weerstandsonderzoek van een paar jaar geleden, laat zien dat er sprake is van een versterking binnen een gracht. In die zin lijkt Huis Meteren de functie van kasteel te hebben gehad. De, bij de sloop ontdekte, muren van 2 meter breed en de oudste afbeelding die we kennen, bevestigt dit beeld: een forse versterking binnen de gracht die het hele kasteeleiland vult

Bij het Huis zijn bijgebouwen bekend. Van een voorburcht blijkt geen sprake. In de tweede helft van de 18de eeuw laat de toenmalige eigenaar Albrecht van Aerssen Beyeren, het bestaande huis voor een groot deel afbreken en zet er een nieuwe voor in de plaats. Uit die tijd komt ook de plantage waar het gebied nog steeds zijn naam aan te danken heeft. Het complex met de kenmerkende lanen, tuinen en moestuinen loopt noordelijk helemaal door tot aan de Meersteeg. De waterpartijen rond de oorspronkelijke gracht zijn duidelijk te zien in de weerstandsmeting. Ze worden ook teruggebracht in het park.

Jhr. Van Beresteyn was een van de laatste eigenaren van Huis Meteren. Hij liet het huis nogmaals verbouwen in 1883. Het was toen nog een deftig herenhuis. Tien jaar later werd het verkocht. Nog eens 15 jaar later, toen het even als inrichting voor zenuwzieken had gediend, werd het gesloopt.

Een park met geschiedenis

De beroemde geschiedenis van Huis Meteren en haar omgeving krijgt eindelijk een gezicht met de herinrichting van het park. De contouren van het Huis met het trappenhuis en de vierkante verdeling staan centraal. Stichting Zonnewijzerroute Geldermalsen neemt een van de kwadranten voor haar rekening zodat Meteren onderdeel vormt van de steeds uitdijende route. In de zuidwesthoek komt een landmark, een heuvel die het bronstijd graf in herinnering roept. De sieraden van Meta hebben al een verwijzing gekregen in de leuning van de fietsbrug.

In maart beginnen de werkzaamheden. Als alles volgens plan verloopt is het park in juni klaar en kunnen zowel wijkbewoners als wandelaars, recreanten en voorbijgangers genieten van duizenden jaren geschiedenis van Meteren.

Impressie van hoe de zonnewijzer eruit komt te zien in het archeologiepark
(afbeelding Wissing)

Op donderdag 5 oktober 2023 overleg met Dorpsraad Meteren en gemeente.

Op 5 september 2023 bewonersbijeenkomst in De Plantage Meteren.

Tijdens de bijeenkomst werden de plannen uitgelegd aan de bewoners van de Plantage en aanvullende opmerkingen en ideeën verzameld en verwerkt in de voortgang.

Zo wordt het archeologiepark

Zo wordt het archeologiepark en de brug ernaartoe (een update van de website De Plantage)

17-05-2023

Het is je vast bekend; in De Plantage komt een Archeologiepark op de plek waar vondsten zijn gedaan van Huis te Meteren. De aanleg start in het 3e of 4e kwartaal. Eind 2023 is het park al klaar. In dit artikel lees je meer over het ontwerp en wat je straks allemaal in het park kunt doen.

Op dit moment ligt er een voorlopig ontwerp voor de aanleg van het Archeologiepark in De Plantage. Vroeger stond hier Huis te Meteren. Het ontwerp is gemaakt op basis van de contouren van dit huis. Ook de gevonden oorringen met barnstenen kralen van Meta, die hier ooit woonde, vormde een inspiratiebron.

De fietsbrug refereert aan de historie
In de leuningen van de fiets- en voetgangersbrug naar het Archeologiepark komt de vorm van de oorringen van Meta terug. De brug wordt trouwens aangelegd in de periode van juli tot en met september 2023.

Voorlopig ontwerp, aan deze afbeelding kunnen geen rechten worden ontleend. 
(Artist impression van De Kuiper Infra)

Spelen
In het park is straks ruimte om te spelen. Hoe de speelruimte wordt ingericht, mogen de bewoners van De Plantage bepalen en organiseren. De gemeente heeft het beleid dat ze zelf geen speeltuinen aanleggen, maar dat dit door een speeltuinvereniging gerealiseerd moet worden in overleg met de gemeente.

Skaten, kijken en genieten
Verder komt er in het park een gazon en wordt er een geasfalteerd pad aangelegd om te wandelen, fietsen en skaten. De gemeente gaat allemaal nieuwe bomen aanplanten en denkt eraan om een uitkijktoren van zo’n 1,5 meter hoog te maken. Bezoekers kunnen over de dieper gelegen slotgracht uitkijken op de omgeving.

Aan deze tekening kunnen geen rechten worden ontleend. 

Zonnewijzer
In de linkerkamer van het huis (bruin) gaat Stichting Zonnewijzerroute Geldermalsen een zonnewijzer maken. De Stichting heeft al diverse zonnewijzers gerealiseerd en wil er nu ook één in Meteren maken. Voor de aanleg wordt onderzocht of materialen uit de omgeving hergebruikt kunnen worden. Het ontwerp voor de zonnewijzer volgt medio 2023.

Voor direct omwonenden wordt er medio juni 2023 nog een informatieavond georganiseerd om persoonlijk te vertellen hoe het park gaat worden. Een uitnodiging volgt.

Het archeologiepark in Meteren

Het Archeologiepark, 25-01-2023

De Plantage kent een rijke cultuurhistorie. Een in het verleden uitgevoerd uitgebreid archeologisch onderzoek heeft rijke vondsten aan het licht gebracht. De historische Blankertseweg naar Meteren of de Rijksstraatweg zijn mooie zichtbare voorbeelden, maar er zijn ook tal van onzichtbare elementen.

Een reconstructie van het hoofd van ‘Meta’ met de bronzen oorringen met barnstenen kralen. 
Foto: Floris Reijnen

Aan de Blankertseweg stonden in de middeleeuwen 2 versterkte huizen: Huis te Meteren en Kasteel Blanckenstein. Ook zijn er vondsten gedaan uit de Bronstijd, waaronder grafvelden en het skelet van een vrouw uit de IJzertijd. Deze ‘Meta’, vernoemd naar het dorp Meteren, heeft een rijke begraving gehad met uitzonderlijk mooie sieraden. In de directe nabijheid van het graf van Meta stuitten de archeologen op een opmerkelijke structuur van vermoedelijk een heiligdom, bestaande uit 4 palen in een vierkant met een object in het midden. De plek was in vroeger tijden dus mogelijk al een belangrijke nederzetting van boeren en vissers nabij de Linge. Deze historie willen we in het ontwerp weer ervaarbaar maken.

Inspiratie is gevonden in het verleden van vissers en boeren.

Op de plek waar vroeger het Huis te Meteren stond, wordt in de toekomst een archeologie-park gerealiseerd. De archeologische vondsten vormen de inspiratie voor de inrichting van dit park. In 2023 begint de gemeente met de aanleg van een brug voor langzaam verkeer tussen de Blanckesteyn en het toekomstige Archeologiepark. De inspiratie voor de vormgeving is gevonden in het rijke verleden van deze plek. De palen en netten van de vissers en de bronzen oorringen met barnstenen kralen van Meta zijn terug te vinden in het brugontwerp. De vorm van de oorringen is uitgefreesd in de stalen borstwering van de brug.

Voorlopig ontwerp, aan deze afbeelding kunnen geen rechten worden ontleend. 

(Artist impression van De Kuiper Infra)