Geldermalsen activiteiten

Tegel vervangen

Op woensdag 2 oktober 2013 is de tegel in de zonnewijzer op de Markt in Geldermalsen vervangen. Vanaf nu kun je op de ‘maand’ gaan staan.

Informatiebord Geldermalsen geplaatst

Op 17 april 2012 werd in Geldermalsen het informatiebord geplaatst bij de zonnewijzer op de markt. Daarmee werd het project in Geldermalsen afgesloten. Hieronder volgt een foto-impressie.

Informatiebord bij zonnewijzers

17-04-2012 15:42

GELDERMALSEN – Sinds de zomer van 2011 zijn Geldermalsen en Deil een zonnewijzer rijker. Dinsdagmorgen werden bij deze zonnewijzers informatieborden geplaatst over hoe de zonnewijzers zijn samengesteld en hoe ze te gebruiken zijn. De zonnewijzers maken deel uit van de zonnewijzerroute die in de gemeente moet verrijzen, een taak die de Stichting Zonnewijzerroute Geldermalsen enkele jaren geleden op zich heeft genomen en die een eerste impuls kreeg met het jubileumfonds 75 jaar Nieuwsblad Geldermalsen.

Bij de onthulling van het bord op de markt in Geldermalsen waren aanwezig (v.l.n.r.) Inge Nijholt, Marga Robesin, Max Wiringa (allen betrokken bij de Stichting), Karel van Koppen (mede-sponsor), Karine van Drunen (knielend) en Astrid van der Werff (resp. secretaris en voorzitter van de Stichting), Leo van Kasteren van de firma Dover uit Geldermalsen die de informatieborden heeft gesponsord, Fer de Vries (erelid Zonnewijzerkring Nederland en adviseur van de Stichting) en Piet Bron van de firma Dover.

Rachel Golstein wint tekenwedstrijd

Rachel Golstein uit groep 6 van de Rehobothschool in Geldermalsen heeft volgens de jury (Wil van Mourik, Nini Salet en Inge Nijholt) de beste tekening gemaakt van de Markt in Geldermalsen in het jaar 2084. Zij won de tekenwedstrijd die is georganiseerd door Stichting Zonnewijzerroute Geldermalsen ter gelegenheid van de nieuwe zonnewijzer op de Markt. Rachel mocht op dinsdag 7 juni 2011 haar prijs in ontvangst nemen, in aanwezigheid van haar klasgenoten: een kleine zonnewijzer voor thuis en een bon voor ijsjes. Natuurlijk mocht zij als eerste de zonnewijzer uitproberen. Haar medeleerlingen Mariska Monteba en Henriette Tijssen uit groep 5 wonnen de tweede en derde prijs. Voor de klasgenoten van Rachel waren er bouwplaten van een zonnewijzer en een ijsje na afloop van de prijsuitreiking. Een reproductie van de tekening van Rachel wordt tentoongesteld in de bibliotheek in Geldermalsen. De echte tekening is opgeborgen in een tijdcapsule, die is ingegraven onder de zonnewijzer, samen met een aantal foto’s van de Markt in vroeger tijden en de voorpagina van het Nieuwsblad Geldermalsen van de week waarin de eerste stenen van de zonnewijzer zijn geplaatst (op 17 mei 2011). De zonnewijzer is namelijk deels gefinancierd met de prijs van de jubileumactie van het Nieuwsblad in 2009. Voor de vinder in de toekomst is een brief bijgesloten die uitleg geeft over het ontstaan en de financiering van de zonnewijzer. Ook staat in de brief wie de mooie tekening heeft gemaakt. Hopelijk duurt het nog heel lang voor de tijdcapsule wordt gevonden, want het is de bedoeling dat de zonnewijzer nog vele jaren blijft liggen. Tijdens de feestelijke openingsavond van de Markt op 17 juni a.s. zal ook de zonnewijzer officieel voor ‘geopend’ worden verklaard. De zonnewijzer op de Markt is de derde als onderdeel van de Zonnewijzerroute Geldermalsen (na Tricht en Deil).

Plaatsing zonnewijzer op markt in Geldermalsen

Op 17 mei is de zonnewijzer op de markt in Geldermalsen geplaatst. Met veel precisie werden de locaties van de platen en tegels berekend en uitgelegd door Hendrik Hollander.

Tekenwedstrijd Geldermalsen

Wie mag de zonnewijzer in Geldermalsen onthullen?

Alle leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 van vijf basisscholen in de kern Geldermalsen mogen meedoen aan een tekenwedstrijd van Zonnewijzerroute Geldermalsen. De leerling die de mooiste tekening maakt van de Markt in Geldermalsen in het jaar 2084 mag de zonnewijzer, die op de vernieuwde Markt komt, hoogstpersoonlijk onthullen.

Het jaar 2084 is niet toevallig gekozen. Het is niet alleen een knipoog naar het boek ‘1984’, maar in 2084 is het ook 75 jaar geleden dat het Nieuwsblad Geldermalsen haar 75-jarig jubileum vierde. De Zonnewijzerroute Geldermalsen heeft toen de jubileumwedstrijd gewonnen.

De leerlingen mogen hun tekening op A4-papier maken. Met kleurpotloden, viltstiften, waskrijtjes, verf e.d. Een leuke klus voor in de meivakantie! De tekening kan tot 12 uur op donderdag 12 mei 2011 worden ingeleverd op de eigen school.

Uit alle tekeningen zal een deskundige jury de drie mooiste, leukste en/of origineelste kiezen. Iedere winnaar krijgt een leuke prijs. Degene die de allerbeste tekening heeft gemaakt mag bovendien de zonnewijzer officieel onthullen!

De Zonnewijzerroute is ook van plan om een ‘tijdcapsule’ in te graven onder de zonnewijzer. Daarin zal, naast foto’s van de Markt in vroegere tijden en nu, ook de winnende tekening worden gestopt. Zo kunnen de mensen in de toekomst, als zij de capsule ooit vinden, zien hoe de Markt er heeft uitgezien en of de winnaar van de tekenwedstrijd in 2011 gelijk heeft gekregen.

De winnaars krijgen zo gauw mogelijk bericht. De uitslag wordt ook bekend gemaakt op deze site,  www.zonnewijzerroutegeldermalsen.nl en in Nieuwsblad Geldermalsen. Nog vragen: mail  (via ‘contact’ op deze site) of bel: 0345-577039 of 0345-581089.