Hoeveel uur duurt het nog voordat de zon ondergaat?
“Ik moet voor het donker thuis zijn…ik ga even bij de zonnewijzer kijken hoe lang we nog kunnen spelen.”
De zonnewijzer in het Archeologiepark Meteren herinnert aan de tijdsbeleving van vroegere bewoners. In de Brons- en IJzertijd kwamen er steeds meer mensen in het rivierengebied wonen. Ze leefden veelal van een boerenbestaan. Zij hadden geen uurwerken, zelfs geen zonnewijzers en richtten zich op de zonsopgang en zonsondergang. Daartussen is er het licht van de zon en konden zij hun werkzaamheden uitoefenen.
Wij weten nu meer over het ogenblik van zonsopgang en zonsondergang en kunnen op de zonnewijzer bij de schaduw van het uiteinde van een paaltje (een zgn. schaduwwerper) zien hoeveel tijd, uitgedrukt in uren, er nog rest tot zonsondergang.
Diezelfde schaduw geeft ook de periode aan tussen de winterzonnewende eind december als de dagen waarop de zon kan schijnen het kortst zijn en de zomerzonnewende eind juni als de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang het langst is.

“Ik wil mijn kozijn nog schilderen als ik straks thuiskom. Zou dat nog lukken voordat het donker is? Hoe lang heb ik nog voordat de zon ondergaat?”